top of page

Weingut Keller

Rheinhessen

Yksi on ylitse muiden: WEINGUT KELLER

 

Tila sai alkunsa Ranskan vallankumouksen levottomuuksia Sveitsistä paenneen ja Dalsheimiin asettuneen Johann Leonhard Kellerin toimesta 1789. Hyvien suhteittensa ansioista hänen onnistui ostaa kuuluisa Dalsheimer Obere Hubacker -tarha, joka onkin tilan perustamisesta lähtien ollut kokonaan Kellereiden omistuksessa. Nimen mukaisesti tarha on 35 hehtaaria kattavan Hubackerin ylin osio. Se on Kellereiden merkittävin tarha, joka arvioidaan tänä päivänä yhdeksi Saksan parhaaksi. Tarhan nykyiset Riesling-köynnökset on istutettu vuosien 1972-1985 välisenä aikana. Hubackerin erityisen arvon osoittamiseksi Kellerit ovat pystyttäneet sille sen omasta maaperästä peräisin olevasta kalkkikivestä kuusi metriä korkean tornin. Torni pystytettiin alunperin  Klaus Peterin äidin Hedwigin toiveesta vuonna 2000. Hedwigillä oli tapana nauttia iltapäiväkahvit tornin päällä näköalapaikalla.

 

Klaus Peter on tilallinen yhdeksännessä sukupolvessa. Tila siirtyi hänen nimiinsä vuonna 2001. Hän on vastuussa viineistä, mutta myös vaimollaan Julialla on viinitilatausta. Hän on ollut opissa arvotiloilla kuten Müller-Catoir ja Robert Weil. Julia osallistuu luonnollisesti tilan kaikkiin töihin. Hänen perintöään on Westhofen Kirchspiel ja Morstein -tarhat, joilla on molemmilla GG-status. Julia on myös erinomainen kokki ja hän kasvattaa luomuvihannekset perheen omiin tarpeisiin ja pitää pulleita luomukanojaan piha-aitauksessa vapaana ympäri vuoden.

 

Klaus Keller, Klaus Peterin isä, on edelleen vahvasti mukana tilan töissä. Hän on ollut merkittävä tilan kehitykselle kansainvälisen tason huipputaloksi, aina kulttitilaksi asti. Onnekkain ja merkittävin vuosikertansa oli 1971, jonka ansioista hän tapasi vaimonsa! Samana maagisena vuonna Hubacker-tarhansa Silvaner herätti kansainvälistä huomioita voittaessaan parhaan valkoviinin tittelin 4000 viinin joukosta. Isä ja poika ovat yhteisesti sitä mieltä, että vuosikerta 2015 ylsi tilan historiassa ensimmäisen kerran samaan kuin 1971. Suosittelemme lämpimästi kaikkia lukemaan Klaus Peterin koskettavan vuosikertaraporttin, joka löytyy englanniksi tästä linkistä:

 

http://www.keller-wein.de/images/2015-Vintage-Report.pdf

 

Weingut Kellerin 15 tarhahehtaarista 60 % kasvaa Rieslingiä. Tärkeimmät tarhat: HUBACKER (95 % Riesling), MORSTEIN, KIRCHSPIEL, ABTS E. Spätburgunderia on 20 % ja niiden saatavuus on GG-Rieslingejäänkin rajallisempi. Tärkeimmät tarhat: FRAUENBERG ja BÜRGEL. Tarhoja on hoidettu luomuna jo vuodesta 1988 asti. Tilakoko on niiltä ajoilta hieman kasvanut, Klaus Peterin uusin aluevaltaus on tarha nimeltä PATTENTHAL.

 

Huomioitavaa: Riesling G-MAX on Klaus Peterin ”salainen projekti”, jonka hän aloitti toisen poikansa Maximilianin syntymävuonna 2001. Nimen osa Max tarkoittaa poikaansa ja G viidennen sukupolven esi-isänsä Georg Kelleria. Georg Kelleria Klaus Peter kiittää Hubackerin nykyisestä muodosta. Vuoteen 1930 asti Hubackerin tarhat olivat terassinmuodossa ja viiniköynnösten välissä kohosi jättimäisiä kalkkikivilohkareita, jotka Georg räjäytytti pois. Räjähdyksessä syntyneistä kivenlohkareista hän rakensi nykyisellä paikallaan olevan tilan perustukset ja kellarin.

 

2012 Riesling Hipping oli Kuningatar Elisabetin 60-vuotisen valtakauden virallinen juhlaviini. Tausta: Kun Kuningatar Elisabeth astui valtaan vuonna 1953, juhlallisuuksien juomana oli Riesling Hippingin tarhalta. Yllättäen 2013 soi Weingut Kellerin puhelin ja langan päässä oli lontoolainen herra, jolla oli ilmeisen pitkä muisti. Hän oli selvittänyt Hipping-palstan nykyisen omistajan ja varasi juhlallisuuksiin 2/3 Kellerin Hipping-tuotannosta. Klaus Peter oli kovasti otettu kunniasta ja vastasi langanpäässä ollelle herralle: “That’s really pretty cool for us!” ja niin kaupat tehtiin. Pariskunta sai luonnollisesti myös kutsun juhlallisuuksiin. Näin he pääsivät henkilökohtaisesti todistamaan myös heille historiallista tapahtumaa.

Tilan kotisivut: www.keller-wein.de

Valikoima:

2022 Riesling -von der Fels- trocken

Hinta: 34,90 sis. alv

 
2021 Riesling -von der Fels- trocken

Hinta: 32,90 sis. alv

2020 Riesling -von der Fels- trocken

Hinta: 29,90 sis. alv


 

2019 Weisser Burgunder & Chardonnay

Hinta: 24,50 sis. alv
 

2022 Riesling RR

Hinta: 45,00 sis. alv

2021 Riesling RR

Hinta: 43,00 sis. alv

 

2018 Rieslaner Auslese 375 ml

S: 136 g/l  H: 10,6 g/l  A: 7,5 %
Hinta: 28,00 sis. alv

 

 

bottom of page